Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων Βόλου
Τάκη Οικονομάκη 12, 38 221, Βόλος
Τηλ: 24210 23710
Στα «δέντρα» οι ιδιοκτήτες ακινήτων στον Βόλο με τα αναδρομικά δημοτικά τέλη από το 1958

Από την ιστοσελίδα ΓΕΓΟΝΟΤΑ  08/03/2023

«Χαράτσι» χαρακτήρισε ο κ. Στράτος Παραδιάς, πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, ο οποίος ήταν ομιλητής σε εκδήλωση στον Βόλο,  τα αναδρομικά δημοτικά τέλη ακόμη και από το… 1958 που επιβάλουν το υπουργείο Εσωτερικών και οι Δήμοι στους ιδιοκτήτες ακινήτων τα οποία κατά τη μεταβίβαση τα ανακαλύπτουν οι μηχανικοί . Πρόκειται για τα αδήλωτα τετραγωνικά, και ψηφίστηκε όπως είπε , αιφνιδιαστική και εν κρυπτώ τροποποίηση της ρύθμισης για τα έσοδα των Δήμων με το νόμο 5027/2.3.23.
Λίγες εβδομάδες πριν από τις εθνικές και τις δημοτικές εκλογές, αλλά και την παραμονή της ανακοίνωσης του «ηλεκτρονικού φακέλου μεταβίβασης ακινήτου», το αρμόδιο υπουργείο και οι δήμαρχοι επέλεξαν, όπως δήλωσε, να αιφνιδιάσουν τους ιδιοκτήτες ακινήτων, αντικαθιστώντας ταχυδακτυλουργικά κατά τη συζήτηση στην Βουλή τη ρύθμιση που είχε τεθεί σε διαβούλευση και κατατεθεί για ψήφιση με άλλη εντελώς αντίθετη ρύθμιση, με την οποία καθιέρωσαν το ουσιαστικά απαράγραπτο τέτοιων οφειλών, καταπατώντας κάθε έννοια λογικής και χρηστής διοίκησης, και επιβάλλοντας δημευτικού χαρακτήρα αναδρομικές χρεώσεις σε ανυποψίαστους πολίτες.
Η 5ετής παραγραφή των οφειλών ευθυγραμμίζεται με τις αντίστοιχες ρυθμίσεις που υιοθέτησαν μόλις πρόσφατα το υπουργείο Οικονομικών για τους φόρους και το υπουργείο Εργασίας για τις ασφαλιστικές εισφορές ύστερα και από σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Όμως το υπουργείο Εσωτερικών και οι Δήμοι φαίνεται ότι αποτελούν ένα άλλο κράτος, αποφασίζοντας και νομοθετώντας όχι μόνο να μην μειώσουν την περίοδο παραγραφής των οφειλών, ως όφειλαν, αλλά και να την επεκτείνουν προς τα πίσω, έως τα μέσα του 20ου αιώνα καθώς εξαιρέθηκαν από την πενταετή παραγραφή οι οφειλές από κάθε αδήλωτη ή ελλιπή επιφάνεια ακινήτου, με την πρωτοφανή στα νομικά χρονικά διατύπωση ότι θα βεβαιώνονται σε βάρος των ιδιοκτητών «από τη γένεση της υποχρέωσής τους». Δηλαδή έως και από το 1958 για τα δημοτικά τέλη και από το 1993 για το ΤΑΠ.

Η εκδήλωση
Οι εξελίξεις στη νομοθεσία αναφορικά με την ιδιωτική ακίνητη περιουσία απασχόλησαν την επιστημονική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Ακινήτων Βόλου μαζί με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), στο Συνεδριακό Κέντρο «Φόρουμ» του ξενοδοχείου Παρκ στον Βόλο.

Στην εκδήλωση τοποθετήθηκαν η Νεόκλεια Κρατήρα, η Χριστίνα Πουλούλη, η Γραμματή Μπακλατσή και ο Νίκος Κεχαγιάογλου, ειδικός δύμβουλος ασφάλισης κτιρίων της ΠΟΜΙΔΑ.
Τα θέματα που αναλύθηκαν ηταν η Ιδιωτική Ακίνητη Περιουσία, Φορολογία Ακινήτων και Οικονομική ανάπτυξη της χώρας., ΕΝΦΙΑ, Φορολογία Εισοδήματος, Αντικειμενικές αξίες ακινήτων, παράταση αναστολής Φόρου Υπεραξίας στις πωλήσεις ακινήτων και ΦΠΑ στην οικοδομή και άλλα.

Η μηχανικός κ. Μπακλατσή τοποθετήθηκε για το ζήτημα που «καίει» του ιδιοκτήτες στη Μαγνησία, με την απόφαση του ΣΤΕ για την εκτός σχεδίου δόμηση η οποία ουσιαστικά καταργεί τη μικρή ιδιοκτησία και απαξιώνει τους κόπους του Έλληνα που πλήρωσε για να αγοράσει ενα κομμάτι γης για το οποίο φορολογήθηκε και πληρώνει ΕΝΦΙΑ , για να εξασφαλίσει στα παιδιά του ένα καλύτερο μέλλον .

Συγκεκριμένα, το ανώτατο δικαστήριο , εξετάζοντας υπόθεση που αφορούσε ακίνητο σε εκτός Σχεδίου περιοχή στην Πάτμο , χωρίς πρόσβαση σε αναγνωρισμένη κοινόχρηστη οδό , αποφάσισε ότι δεν αρκεί το ελάχιστο εμβαδόν των 4 στρεμμάτων , αλλά απαιτείται, ήδη από το 1985, και η ύπαρξη προσώπου σε κοινόχρηστο χώρο (δρόμο) για την δόμηση ενός ακινήτου. Η απόφαση αποτελεί «οδηγό» για όλη τη χώρα και για το Πήλιο.

 

 

 

Επιμέλεια κειμένων - Κρατήρα Νεόκλεια, Βόλος