Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων Βόλου
Τάκη Οικονομάκη 12, 38 221, Βόλος
Τηλ: 24210 23710
Φοροκίνητρα για ασφάλιση κτιρίων από φωτιές και σεισμούς!

Ένα ακόμη αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ, που προβλήθηκε ιδιαίτερα και κατά τις εργασίες του 40ού Συνεδρίου της, φαίνεται ότι θα πάρει το δρόμο της επίλυσής του. Φωτιές, σεισμοί και κλιματική αλλαγή βάζουν ξανά στο κυβερνητικό τραπέζι την παροχή κινήτρων για την προαιρετική ασφάλιση των κτιρίων, μέσω της έκπτωσης των ασφαλίστρων κτιρίων από το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα χωρίς την υποχρέωση ασφάλισής τους, όπως ίσχυσε προ ετών. 

Στόχος είναι να αυξηθεί η χαμηλότατη ασφαλισιμότητα των Ελληνικών κατοικιών από το 17% επί του συνόλου που είναι σήμερα, από τους οποίους η συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλισμένων το κάνουν λόγω της συμβατικής τους υποχρέωση ως δανειολήπτες.

Με δεδομένο ότι ο κρατικός προϋπολογισμός επιβαρύνεται με μεγάλα ποσά κάθε χρόνο για να καλύψει τις ζημίες από κάθε είδους φυσικές καταστροφές και συνυπολογίζοντας το ότι η κλιματική αλλαγή θα «χτυπάει» συνεχώς τα επόμενα έτη η κυβέρνηση αλλάζει πολιτική, στρέφεται στην πρόληψη! Μελετάει ξανά την παροχή κινήτρων για όσους σπεύσουν να ασφαλίσουν, από μόνοι τους, τα ακίνητα τους σε μια προσπάθεια να ελαφρυνθεί ο προϋπολογισμός από τις αποζημιώσεις και να ενισχυθεί με έσοδα από τον φόρο 15% επί των καταβαλλομένων ασφαλίστρων.

Το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί πάγιο αίτημα της ιδιωτικής ασφαλιστικής αγοράς, ενώ και η ΠΟΜΙΔΑ έχει ζητήσει επανειλημμένως κίνητρα για ασφάλιση κτιρίων και κατοικιών. Το επιχείρημα είναι ότι η ρύθμιση αυτή θα απαλλάξει το Δημόσιο από σημαντικά και απρόβλεπτα βάρη, και όχι μόνο δεν θα στερήσει έσοδα από τον προϋπολογισμό, αλλά αντιθέτως ότι θα τα αυξήσει!

Όπως επισημαίνει η ΠΟΜΙΔΑ, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, υπάρχουν στη χώρα μας 6.371.901 κατοικίες εκ των οποίων ασφαλισμένες είναι μόνον 1.074.053 (στοιχεία ΕΑΕΕ τέλους 2017). Αν ασφαλιστούν 200.000 νέες κατοικίες με μέσο ετήσιο ασφάλιστρο 155€, το έσοδο για τον κρατικό προϋπολογισμό θα προσεγγίσει τα 10 εκατ. ευρώ μόνο από φόρο ασφαλίστρων και φόρο επί των κερδών των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, χωρίς να υπολογιστούν τα επιπλέον οφέλη για την οικονομία, την αγορά και την κοινωνία γενικότερα.

Στο οικονομικό επιτελείο υπογραμμίζουν την ανάγκη αύξησης της ασφαλισιμότητας των ελληνικών κατοικιών που σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ κυμαίνεται σήμερα μόνο στο 17% αφού στην χώρα μας υπάρχουν 6.371.901 κατοικίες από τις οποίες ασφαλισμένες είναι μόνον 1.074.053.

Παράλληλα ο κρατικός προϋπολογισμός επιβαρύνεται ετησίως με μεγάλα ποσά για να καλύψει τις ζημίες από κάθε είδους φυσικές καταστροφές. Μέσα σε 1,5 χρόνο διατέθηκαν κονδύλια ύψους 191 εκατ. ευρώ για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων που δοκιμάστηκαν από φυσικές καταστροφές σε όλη τη χώρα όπως προκύπτει από τα στοιχεία για την Κρατική Αρωγή που παρουσιάστηκαν από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Το «κλειδί» για την κάλυψη του αυξημένου κόστους από τα κρατικά ταμεία βρίσκεται στην έκπτωση φόρου επί των καταβαλλομένων ασφαλίστρων. Οπως έχει επισημάνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), η επαναφορά της απαλλαγής αυτής «θα ενεργοποιήσει την ασφαλιστική συνείδηση του Έλληνα, δείχνοντάς του το δρόμο της προσωπικής υπευθυνότητάς του απέναντι στην προστασία των περιουσιακών του στοιχείων, και όχι το δρόμο της πίεσης προς την εκάστοτε κυβέρνηση να διαθέσει φορολογικά έσοδα για την αποκατάσταση των εκάστοτε ζημιών, επιβαρύνοντας τους φορολογούμενους. Επιπλέον, αν ασφαλιστούν 200.000 νέες κατοικίες με μέσο ετήσιο ασφάλιστρο 155 ευρώ, τα έσοδα για τον κρατικό προϋπολογισμό θα προσεγγίσουν τα 10 εκατ. ευρώ, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα επιπλέον οφέλη για την οικονομία και την αγορά γενικότερα.

Επικαλούμενοι παραδείγματα του εξωτερικού, αναλυτές προτείνουν και άλλες λύσεις: Οι περισσότερες χώρες που κινδυνεύουν από φυσικές καταστροφές  όπως π.χ. Ισπανία και Γαλλία, ρυθμίζουν με σχήματα ΣΔΙΤ την εκ των προτέρων ασφάλιση και χρηματοδότηση των ζημιών από φυσικές καταστροφές. Αυτή η λύση, όπως εξηγούν, μπορεί να ωφελήσει τόσο τους πολίτες -λόγω φορολογικών κινήτρων- και το κράτος, που δεν θα αναγκάζεται να καλύπτει εξ ολοκλήρου τη ζημιά.

Το μεγάλο ερώτημα είναι το κατά πόσο ένα ελληνικό νοικοκυριό μπορεί να «σηκώσει» την ασφάλιση της κατοικίας του. Πάντως η κυβέρνηση αποφεύγει να θεσμοθετήσει την υποχρεωτικότητα στην ασφάλιση κτηρίων ακόμα και σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας.

Υπενθυμίζεται ότι από τον κλιματικό νόμοαποσύρθηκε την τελευταία στιγμή, το άρθρο 23 που προέβλεπε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2025 τα νέα κτίρια που βρίσκονται σε ζώνες υψηλής τρωτότητας ασφαλίζονται υποχρεωτικά ενώ η ύπαρξη ασφαλιστηρίου συμβολαίου αποτελούσε προϋπόθεση για την ηλεκτροδότηση του κτιρίου. Σημειώνεται ότι ως ζώνες υψηλής τρωτότητας θεωρούνται οι περιοχές που βρίσκονται σε γεωγραφικές ζώνες υψηλής πιθανότητας πλημμύρας ή πλησίον δασικών περιοχών που χαρακτηρίζονται από υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς.

Υπενθυμίζεται ότι η ΠΟΜΙΔΑ είναι πρωτοπόρος και ένθερμος υποστηρικτής της παροχής φορολογικών κινήτρων ώστε να γενικευθεί η ασφάλιση κτιρίων, έχοντας εξασφαλίσει από το έτος 2004 στα μέλη της τη δυνατότητα να ασφαλίζουν με προνομιακούς όρους τις κατοικίες τους, τα επαγγελματικά κτίριά τους αλλά και τους κοινόχρηστους χώρους και εγκαταστάσεις των πολυκατοικιών τόσο στο ειδικό ασφαλιστικό πρόγραμμα ΠΟΜΙΔΑ - IΝTERAMERICAN, όσο και τις κατοικίες τους (αλλά και τα αυτοκίνητά τους) μέσω της πλατφόρμας ΑΝYΤΙΜΕ.  

Επιμέλεια κειμένων - Κρατήρα Νεόκλεια, Βόλος