Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων Βόλου
Τάκη Οικονομάκη 12, 38 221, Βόλος
Τηλ: 24210 23710
Πανελλήνιος Σύλλογος Ιδιοκτητών Διατηρητέων Κτηρίων και Μνημείων: Διαμαρτυρία για την εξαίρεση διατηρητέων & Mνημείων από τη μείωση ΕΝΦΙΑ 2020!

Προς πλήρη αφανισμό βαίνουν τα διατηρητέα κτίρια και τα ιστορικά Μνημεία της χώρας μας, εξ αιτίας της συνεχούς αδιαφορίας του Κράτους γι΄αυτά και τους ιδιοκτήτες τους!!!

Αυτό τονίζει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιδιοκτητών Διατηρητέων Κτιρίων και Μνημείων, σε υπόμνημά του προς τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Πολιτισμού, διαμαρτυρόμενος για την εξαίρεση των κτιρίων των μελών τους από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ 2020.

Το υπόμνημα του Συλλόγου έχει ως εξής:

Προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα

Tην Υπουργό Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη

Τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο

Ενταύθα                                                                                                                        Αθήνα, 15η Ιουνίου 2020

              

ΘΕΜΑ: Διαμαρτυρία για την εξαίρεση διατηρητέων & Mνημείων από τη μείωση ΕΝΦΙΑ 2020!

Αίτημα συνάντησης για τα προβλήματα των ιδιοκτητών διατηρητέων κτιρίων και μνημείων.

 

Αξιότιμη κυρία, κύριοι Υπουργοί

Προς πλήρη αφανισμό βαίνουν τα διατηρητέα κτίρια και τα ιστορικά Μνημεία της χώρας μας, εξ αιτίας της συνεχούς αδιαφορίας του Κράτους γι΄αυτά και τους ιδιοκτήτες τους!!!

Ο ν.4223/2013, με τον οποίο θεσπίστηκε ο ΕΝΦΙΑ, προβλέπει ότι τα εκτός σχεδίου ή οικισμού κτήματα καθώς και τα μνημεία (δηλαδή κτήρια που είναι προγενέστερα των εκάστοτε τελευταίων 100 ετών και τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως ιστορικά διατηρητέα Μνημεία ή ως έργα τέχνης από το Υπουργείο Πολιτισμού) απαλλάσσονται παγίως από τον συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ.

Με τον ν. 4621/31.07.2019, που ψηφίστηκε από τη σημερινή κυβέρνηση, θεσπίστηκε μείωση 10 – 30% στο άθροισμα κύριου και συμπληρωματικού φόρου ΕΝΦΙΑ. Όμως για τον υπολογισμό της μείωσης που θεσπίστηκε με το νόμο αυτό αφαιρέθηκε από τη συνολική αξία της περιουσίας μόνο η αξία των εκτός σχεδίου κτημάτων, ενώ παρέμεινε συνυπολογιζόμενη η αξία των Μνημείων! Με οδυνηρή έκπληξή μας διαπιστώσαμε ότι το ίδιο ακριβώς προτείνεται και για τον ΕΝΦΙΑ 2020 στο άρθρο 35 του σ.ν. του Υπ. Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή για ψήφιση και αφορά τον ΕΝΦΙΑ 2020!!!

Επειδή ως δικαιολογία για την συνεχιζόμενη απαράδεκτη αυτή στοχευμένη εξαίρεση της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ 2020 μπορεί να προβληθεί ότι η εξαίρεση και των Μνημείων θα μπορούσε δήθεν να διαταράξει τα δημοσιονομικά έσοδα του Κράτους, υπενθυμίζουμε  ότι τα 20.000 περίπου διατηρητέα κτήρια και Mνημεία που ανήκουν σε ιδιώτες αντιπροσωπεύουν μόλις το 8‰ (οκτώ τις χιλίοις) του συνολικού φορολογούμενου δομημένου περιβάλλοντος της χώρας και προφανώς τα ιστορικά μνημεία από μόνα τους πολύ λιγότερο. Επομένως το ότι στην παραπάνω μείωση του ΕΝΦΙΑ 2020 αγνοούνται και πάλι τα Mνημεία με ελάχιστο φορολογικό κόστος για το κράτος, και ελαφρύνονται φορολογικά τα «χρυσά» εκτός σχεδίου κτήματα ορισμένων νησιών μας, δείχνει το μέγεθος της αδικίας σε βάρος των ιδιοκτητών διατηρητέων κτηρίων και Μνημείων, οι οποίοι καλούνται μόνοι και αβοήθητοι να αντιμετωπίσουν το αβάστακτο κόστος της διατήρησης των κτηρίων αυτών, ιδίως μάλιστα στις περιπτώσεις που δεν αποφέρουν κανένα εισόδημα. 

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ ΕΝΤΟΝΟΤΑΤΑ εκ νέου (βλ. επιστ. 17.10.2019) για την αντισυνταγματική, στην ουσία, επανειλημμένη αυτή παράλειψη, ΖΗΤΟΥΜΕ την πλήρη απαλλαγή των διατηρητέων κτηρίων και Mνημείων αυτών από τον ετήσιο φόρο κατοχής ακίνητης περιουσίας (ΕΝΦΙΑ), και παρακαλούμε για τον καθορισμό άμεσης συνάντησης μαζί σας για τα προβλήματα των μελών μας ιδιοκτητών διατηρητέων κτηρίων και Mνημείων όλης της χώρας, και τον τρόπο διάσωσής τους. 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου

                       Ο Πρόεδρος                                                               Η Γεν. Γραμματεύς

         Πλούταρχος Γιαννόπουλος                                                 Μαργαρίτα Θωμάκου

         Συνταξ. Αν. Καθηγητής ΕΜΠ                                            Αν. Γεν. Γραμματεύς ΠΟΜΙΔΑ

                     6944516211                                                                       6984518753

Επιμέλεια κειμένων - Κρατήρα Νεόκλεια, Βόλος