Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων Βόλου
Τάκη Οικονομάκη 12, 38 221, Βόλος
Τηλ: 24210 23710
Moneyshow Πάτρας 2006

Η ακίνητη ιδιοκτησία στο κέντρο των οικονομικών εξελίξεων.
Ζητήματα & Προοπτικές

ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΑΧΑΪΑΣ

Νέοι «πονοκέφαλοι» για τα ακίνητα

    
H αναμενόμενη νέα αναπροσαρμογή των Αντικειμενικών Αξιών στα ακίνητα εντός και εκτός σχεδίου πόλης και κυρίως οι νέες Ευρωπαϊκές Οδηγίες -που πέφτουν ως «κεραμίδα» όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά- αλλάζοντας πολλά από τη σημερινά δεδομένα στην ιδιοκτησία, ήταν το βασικό αντικείμενο της πολύ ενδιαφέρουσας Ημερίδας που διοργάνωσε και φέτος στα πλαίσια του 9ου Money Show Πάτρας η Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων νομού Αχαΐας με θέμα: «Η ακίνητη ιδιοκτησία στο κέντρο των οικονομικών εξελίξεων. Ζητήματα&Προοπτικές».

«Oι κυβερνήσεις κάνουν καλά το έργο τους, επιβάλουν δυσβάσταχτα μέτρα στην ακίνητη περιουσία αναγκάζοντας να είμαστε συνεχώς σε μια αμυντική πολιτική και να είμαστε αναγκασμένοι να βρισκόμαστε συχνά και να ενημερωνόμαστε για τις εξελίξεις» επεσήμανε ανοίγοντας τις εργασίες της Ημερίδας η Κυριακή Αθανασιάδη, πρόεδρος της Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων Αχαΐας.

Σύμφωνα με το Στράτο Παραδιά, Πρόεδρο της Διεθνούς Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων (UΙΡΙ) της Π.ΟΜ.ΙΔ.Α η Ε.Ε. έχει επιβάλει ήδη τον υποχρεωτικό έλεγχο και επιθεώρηση ασφάλειας των ανελκυστήρων. Ο κ. Παραδιάς συμβούλευσε τους ιδιοκτήτες να απευθυνθούν στις εξειδικευμένες εταιρείες που κάνουν τις επιθεωρήσεις των ανελκυστήρων και να μην επαφίενται σε αυτές που θα τους συστήσει ο συντηρητής η ο διαχειριστής.

Μια άλλη Ευρωπαϊκή Οδηγία η οποία θα επιβάλει σύντομα αλλαγές για τους ιδιοκτήτες είναι η υποχρεωτική έκδοση Πιστοποιητικού Εξοικονόμησης Ενέργειας Κτιρίων η οποία είναι σήμερα υποχρεωτική για όλα τα δημόσια κτίρια και τις κατοικίες οι οποίες ανακατασκευάζονται και έχουν εμβαδόν άνω των 1.000 τ.μ. «To ίδιο θα γίνει και στην κατοικία, θα υπάρξει δηλαδή υποχρέωση του ιδιοκτήτη για την έκδοση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης που θα προσαρτάται σε όλα τα συμβόλαια άλλα και στις μισθώσεις και θα είναι κατηγοριοποιημένο ανά κλίμακα με βάση την εξοικονόμηση ενέργειας» τόνισε ο κ.Παραδιάς, επισημαίνοντας ότι αυτό σημαίνει ότι τα σπίτια με χαμηλή ενεργειακή εξοικονόμηση θα νοικιάζονται ή θα πωλούνται σε χαμηλότερη τιμή! 

Για όλα τα κτίρια το μέτρο αυτό θα ισχύσει στην Ελλάδα από τις 4 Ιανουαρίου του 2009 και ένα χρόνο νωρίτερα για τα νεόδμητα. 
Όπως τόνισε ο κ. Παραδιάς, η ΠΟΜΙΔΑ ζήτησε ήδη να υπάρξουν φορολογικά κίνητρα για τους ιδιοκτήτες που θα προχωρήσουν σε επενδύσεις ενεργειακής εξοικονόμησης στα κτίρια τους άλλα και κίνητρα για τη χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας και φυσικού αερίου στην οικιακή κατανάλωση. 

ANTIKEIMENIKΕΣ ΑΞΙΕΣ 
«Το υπουργείο προχωρά σε νέα αύξηση των Αντικειμενικών αξιών, δεν είμαι απόλυτα βέβαιος ότι θα γίνει αυτό διότι πολιτικά υπάρχουν πολλοί τρόποι να αυτοκτονήσει κανείς και αυτός ίσως να είναι ο καλύτερος. Πιστεύουμε ότι θα το σκεφθούν και δεν θα προχωρήσουν σε νέα αύξηση. Δεν μπορεί να φτάσουμε να φορολογούμε όλη την κοινωνία για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία, σε δικαιοπραξίες που δεν υπάρχει συναλλαγή όπως οι γονικές παροχές και οι μεταβιβάσεις όπου δεν υπάρχει κερδοσκοπία. Ευτυχώς αυτό το περάσαμε στο υπουργείο για φέτος και όσοι πρέπει να κάνουν και για το 2006 δήλωση Φ.Μ.Α.Π. θα φορολογηθούν με βάση τις παλαιές Αντικειμενικές» τόνισε ο κ. Παραδιάς.

«Οι Αντικειμενικές Αξίες θα αυξηθούν σίγουρα για τα εκτός σχεδίου πόλης διότι σε πολλές περιπτώσεις είναι καθαρά συμβολικές και αυτό θα αναγκάσει το υπουργείο Οικονομικών να προβεί σε πολύ μεγάλες αυξήσεις. Όσοι από εσάς έχετε να μεταβιβάσετε ακίνητα εκτός σχεδίου να το κάνετε τώρα διότι από 1/1/2007 η αύξηση θα είναι δραματική στο φόρο. Μιλάνε για διπλασιασμό, τριπλασιασμό ή και περισσότερο αύξηση των Αντικειμενικών Αξιών σε ακίνητα εκτός σχεδίου» επεσήμανε ακόμη ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ.
Στη συνέχεια της Ημερίδας ο κ. Ιωάννης Λαϊάκης, φοροτεχνικός σύμβουλος της Π.ΟΜIΔ.Α, προχώρησε σε λεπτομερή ανάλυση και ενημέρωση γύρω από τις φορολογικές εξελίξεις όπως η Φορολογία εισοδήματος και κεφαλαίου της ιδιοκτησίας, o Φ.Μ.A.Π., o ΦΠΑ στα ακίνητα, οι νέες Αντικειμενικές αξίες και οι φορολογικοί έλεγχοι. 

O Νικόλαος Παπάκος, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών, Δικηγόρος, αναφέρθηκε στα προβλήματα σχετικά με την λειτουργία του Κτηματολογικού Γραφείου του Δήμου Πατρέων, και στο νέο νόμο για το Κτηματολόγιο. 

H Κυριακή Αθανασιάδη, Πρόεδρος της Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων, και αντιπρόεδρος της Π.ΟΜ.ΙΔ.Α, Δικηγόρος, ενημέρωσε το κοινό για τα θέματα των μισθώσεων ακινήτων, (επαγγελματικές- κατοικίας και φοιτητικές) και ο Γεράσιμος Μιχαλάτος, Διευθυντής καταστήματος της «ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ», στην Πάτρα ενημέρωσε τους ιδιοκτήτες για την ασφάλιση των ακινήτων από κάθε κίνδυνο (θεσμικό πλαίσιο αναγκαιότητα, προϋποθέσεις, στατιστικά στοιχεία κλ.π.).

Επιμέλεια κειμένων - Κρατήρα Νεόκλεια, Βόλος