Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων Βόλου
Τάκη Οικονομάκη 12, 38 221, Βόλος
Τηλ: 24210 23710
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ: Άμεση ανάγκη προσδιορισμού του τρόπου ενημέρωσης των εκμισθωτών ακινήτων για τη μείωση των μισθωμάτων κατά 40%

Αξιότιμε κε Υπουργέ

και αγαπητέ φίλε Γιάννη καλημέρα!

 

Είναι άξιο συγχαρητηρίων το επιτελείο σου και εσύ προσωπικά, που σε ελάχιστο χρόνο στήσατε από μηδενική βάση ένα εξαιρετικό μηχανισμό στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, μέσα στην χωρίς προηγούμενο κατάσταση που βιώνουμε όλοι μας.

Μέρος της στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων είναι και η μείωση ενοικίων, ένα ιδιαίτερα βαρύ και «δύσπεπτο» μέτρο για τους ιδιοκτήτες, για τους οποίους ειρήσθω εν παρόδω δεν θεσμοθετήθηκε κανένα απολύτως μέτρο στήριξης, ενώ οι φορολογικές τους υποχρεώσεις παρέμειναν αμείωτες….

Με το μήνυμά μου έρχομαι να σου επισημάνω ότι υπάρχει άμεση ανάγκη προσδιορισμού του τρόπου ενημέρωσης των εκμισθωτών ακινήτων για τη μείωση των μισθωμάτων κατά 40%.

Αυτό γιατί από αύριο Δευτέρα αρχίζει ουσιαστικά η περίοδος καταβολής των μισθωμάτων του Απριλίου.

ΟΛΟΙ σχεδόν οι ενοικιαστές θα ισχυρίζονται ότι είναι δικαιούχοι της μείωσης του 40%, αλήθεια ή ψέματα, ή θα τη ζητούν ούτως ή άλλως.

Επιπλέον όλοι όσοι έχουν καταβάλει το μίσθωμα Μαρτίου, θα παρακρατούν συμψηφιστικά και τη μείωση του Μαρτίου, οπότε θα θέλουν να καταβάλουν μόνον το 20% του μηνιαίου μισθώματος. Πολλοί ιδιοκτήτες θα εξαγριωθούν, μη αντιλαμβανόμενοι τι και γιατί συμβαίνει αυτό, και αντιλαμβάνεσαι τι έχει να γίνει…

Γι΄αυτό απαιτείται να ρυθμιστεί πρακτικά, ΣΗΜΕΡΑ AN EINAI ΔYNATON,  ο τρόπος άμεσης τεκμηρίωσης του ότι κάποιος επαγγελματίας, κάποια επιχείρηση και το κυριότερο κάποιος εργαζόμενος που μπήκε σε αναστολή, είναι πράγματι δικαιούχος της μείωσης του 40%.

 

Για το λόγο αυτό προτείνω άμεσα τα εξής:

 

*Αμεσα (και πολύ εύκολα), σε κάθε δήλωση εργαζομένου ή επιχείρησης που καταχωρεί και οριστικοποιεί το σύστημά σας, από την οποία προκύπτει δικαίωμα μείωσης του μισθώματος, και ιδιαίτερα για τις μισθώσεις κατοικιών των οποίων οι μισθωτές λόγω ηλικίας δεν έχουν ευχερή πρόσβαση στο διαδίκτυο,  θα πρέπει στο τέλος του κειμένου της «Υπεύθυνης Δήλωσης Εργαζομένων» που εκτυπώνει και παίρνει στα χέρια του ο κάθε εργαζόμενος, εκεί που αναφέρεται «Μισθώνω κατοικία….» να προστίθεται σε πλαίσιο το εξής σύντομο κείμενο: 

 

«ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ. Σας ενημερώνουμε ότι ο μισθωτής ακινήτου σας …………………   …………………. με ΑΦΜ ………………………….. στη διεύθυνση ……………………….. δικαιούται μείωση του μηνιαίου μισθώματος κατά 40% γιατους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο 2020. Αν σας έχει ήδη καταβάλει ολόκληρο το μίσθωμα του Μαρτίου δικαιούται να συμψηφίσει τη διαφορά με το μίσθωμα του Απριλίου.»

 

*Επιπρόσθετα, προτείνουμε σε συνεννόηση με την ΑΑΔΕ, κάθε δήλωση εργαζομένου ή επιχείρησης που καταχωρεί και οριστικοποιεί το σύστημά σας, από την οποία προκύπτει δικαίωμα μείωσης του μισθώματος, από το μηχανογραφικό σας να ενεργοποιεί μέσω τουTAXISNET αυτόματο μήνυμα στην «Προσωποποιημένη πληροφόρηση» του κάθε φορολογούμενου εκμισθωτή, που να αναφέρει τα εξής:

 

«ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ. Σας ενημερώνουμε ότι ο μισθωτής ακινήτου σας …………………   …………………. με ΑΦΜ ………………………………………..  στη διεύθυνση ……………………….. δικαιούται μείωση του μηνιαίου μισθώματος κατά 40% για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο 2020. Αν σας έχει ήδη καταβάλει ολόκληρο το μίσθωμα του Μαρτίου δικαιούται να συμψηφίσει τη διαφορά με το μίσθωμα του Απριλίου.»

 

Ετσι το Υπουργείο σας, αλλά και εμείς ως ΠΟΜΙΔΑ θα μπορούμε να ανακοινώσουμε με ποιόν τρόπο θα γίνει η πιστοποίηση του δικαιώματος της κάθε επιχείρησης αλλά και (το πιο σημαντικό) του κάθε εργαζόμενου στην καταβολή του μειωμένου μισθώματος, με τρόπο σαφή και συντεταγμένο, ώστε να αποφευχθούν ομηρικοί καυγάδες, αντεγκλήσεις και επεισόδια, που δεν τις χρειαζόμαστε την ώρα αυτή, και που θα συμβούν αναπόφευκτα αν δεν λύσουμε άμεσα το θέμα αυτό.

Στη διάθεσή σου και του επιτελείου σου για κάθε διευκρίνιση!

Ευχαριστώ θερμότατα!!!

 

Στράτος Ι. Παραδιάς

Δικηγόρος παρ΄Αρείω Πάγω

Πρόεδρος ΠΟΜΙΔΑ – UIPI

Σοφοκλέους 7, Αθήνα, 10559

Τηλ. 210 3216141 fax 3218055

Κιν. 6944 597700

Επιμέλεια κειμένων - Κρατήρα Νεόκλεια, Βόλος